De maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb wordt verkort naar 30 dagen. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid. Op tijd betalen dempt volgens het CBS een financieringsgat van 55 miljard euro in het nadeel van het mkb.
De nieuwe betaaltermijn staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, mede namens minister Sander Dekker van Rechtsbescherming, op 16 maart 2021 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Keijzer: “Veel ondernemers komen in de knel als ze lang op hun geld moeten wachten. Het is van belang dat zij tijdig betaald worden en niet instemmen met een onnodig lange betaaltermijn. Laten we elkaar zeker in deze tijden helpen waar we kunnen. Met het verkorten van de betaaltermijn krijgt de mkb’er meer financiële ademruimte, beter zicht op de bedrijfskas en daarmee een grotere kans om de huidige economische crisis door te komen.”
Oneerlijk krachtenveld
Late betalingen hebben een negatieve invloed op de kaspositie en daarmee de levensvatbaarheid van mkb-ondernemingen. Hierbij speelt mee dat mkb’ers over het algemeen beschikken over kleinere reserves en daardoor meer afhankelijk zijn van een continue cashflow. Dit was al het geval voor de coronacrisis. Een tekort aan werkkapitaal is een van de grootste aanleidingen voor financieringsbehoefte in het mkb. Dit is het vermogen dat de ondernemer gebruikt om zijn productie te bekostigen tot het moment dat daaraan gerelateerde inkomsten binnenkomen. Dit tekort is goed voor maar liefst 21% van de financieringsbehoefte, zo blijkt uit de ‘Financieringsmonitor 2019’ van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Dekker: “Een halvering van de wettelijke betaaltermijn is op z’n plaats als je ziet dat grootbedrijven het mkb steeds langzamer betalen. Zeker nu.”
Meldpunt
Afgelopen januari opende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op verzoek van het ministerie van EZK een tijdelijk meldpunt om inzicht te krijgen in het betaalgedrag van grootbedrijven aan mkb. De ACM verzamelt meldingen over grootbedrijven die de wettelijke dan wel afgesproken betaaltermijn overschrijden. De resultaten geven inzicht in de omvang van de problematiek en verduidelijken of de problemen zich in bepaalde sectoren concentreren. Het ministerie van EZK zal de uitkomsten na één jaar evalueren om te bepalen of aanvullend op de wetswijziging tot wijziging van de maximaal toegestane betaaltermijn, onafhankelijk toezicht moet worden ingesteld.
Bron: inFinance